Pro-Partner

Pagina afdrukken

Juist private equity biedt nu meer rendement

Markt voor durfkapitaal is weer helemaal terug
door RONALD VAN GESSEL
AMSTERDAM -  Private equity is terug van weggeweest. Op basis van voorlopige cijfers lijken de investeringen met risicokapitaal in 2010 meer dan 25% hoger uitgekomen dan in 2009, toen circa € 800 miljoen werd gespendeerd. Dit komt vooral doordat eindelijk weer grote overnames zijn gedaan, nadat de markt door de crisis twee jaar lang vrijwel op slot had gezeten. „Bij de huidige lage rente is private equity de enige kans op een behoorlijk rendement.”

Ook de desinvesteringen (in 2009 slechts € 500 miljoen) zijn volgens de eerste schattingen aangetrokken, met 30%. Niet alleen verkochten participatiemaatschappijen ondernemingen onderling aan elkaar door, ook strategische kopers waren in de markt actief.
Philip Houben, de net teruggetreden ceo van Wavin (plastic buizen en verbindingsstukken) nam gisteren op een cruciaal moment het stokje over van André Olijslager als voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen. „Ik had nog weinig zin om van de aardbodem te verdwijnen. Deze functie biedt mij de kans nog lekker bezig te blijven.”
Na een paar jaar van stilstand is de markt voor durfkapitaal weer in beweging gekomen met onvermoede kansen. Zo laat de overheid door de bezuinigingen steeds meer terrein braak liggen, waarvan de gezondheidszorg er één is. Particuliere bedrijven proberen nu dat gat te vullen en ’health care’ is een speerpunt van nieuwe bedrijven die zich willen positioneren. Ook duurzame energie en producten en processen om het milieu minder te belasten zijn koplopers.
„Ik wil me vooral sterk maken voor de startende bedrijven. Die komen nu over het algemeen moeilijker aan kapitaal, maar daar zit toch de toekomst. Wij hebben dan wel geen Googles of Apples of Oracles, maar met zuivel of bloembollen kun je ook innoveren. Bedrijven als Crucell en Galapagos laten zien dat ons land ook op het terrein van de biotechnologie iets kan betekenen. We hebben niet voor niets een nieuw ministerie dat het woord innovatie in zijn vaandel voert. Van die kant verwachten we ook voortzetting van diverse garantieregelingen, zodat beginnende bedrijven voldoende kapitaal kunnen aantrekken.”

 

Houben heeft zelf goede ervaringen met participatiemaatschappijen in zijn tijd met Wavin. Daar stond hij tien jaar aan het roer. Hij trad aan in 2000 nadat Shell haar 50% belang in het bedrijf had verkocht aan CVC Capital Partners en Alpinvest.
„Naarmate de banken hun risicobeleid meer aanscherpen, wordt particulier durfkapitaal steeds belangrijker. De crisis heeft een verlammende uitwerking gehad op de kredietverlening, die we nog enige tijd zullen blijven voelen. Ook door de forse overheidsbezuinigingen zal het algemene klimaat de komende jaren moeilijker zijn. Iedereen is voorzichtiger geworden, boekenonderzoeken gaan grondiger en duren langer. Maar we zien nu toch opnieuw dat institutionele beleggers en pensioenfondsen geld stoppen in private-equityfondsen die investeren in volwassen bedrijven. Bij de huidige lage rente is dat toch de enige kans om een behoorlijk rendement te maken.”
Over het algemeen is de Nederlandse private-equitysector zonder veel kleerscheuren door de crisis gerold. „Omdat deze sector vaak meer bankfinanciering gebruikt dan beursgenoteerde bedrijven, had men wellicht meer schadegevallen verwacht. Maar die zijn niet gekomen.”
„Ik denk dat dat voornamelijk komt omdat participatiemaatschappijen er in dergelijke situaties bovenop zitten en waar nodig hebben bijgestort”, stelt Houben. „Bovendien is de ’leverage’ in Nederland nooit zo hoog geweest als in het buitenland. Hier was de verhouding eigen-vreemd vermogen toch altijd nog iets conservatiever. Maar de leverageniveaus van voor de crisis komen niet meer terug. Bedrijven zullen zelf meer vet op de botten moeten hebben en houden.”

Bron: De Telegraaf


Nieuwsbrief

    
Pro-Partner Intermediair